![](/media/lib/110/n-spis1940-cc1f9cf7085a40afa0d0ecf8ac9aaf1d.jpg)
Amerykanie na talerzu
2 kwietnia 2012, 16:26Amerykańskie Archiwum Narodowe zrobiło prezent genealogom i historykom. Po raz pierwszy w historii i po raz pierwszy w internecie udostępniło każdemu chętnemu wyniki spisu powszechnego.
![](/media/lib/117/n-jemioluszka-cedrowa-1e53a3ff2e7d103162e15b864316d2e2.jpg)
Tragiczne skutki latania na gazie
25 maja 2012, 16:22Dieta jemiołuszek cedrowych (Bombycilla cedrorum) składa się w ok. 84% z owoców. Tym samym ewolucja sprowadziła je na manowce, bo po przejedzeniu przejrzałymi jagodami pieprzu brazylijskiego (Schinus terebinthifolius), które fermentując, wytworzyły dużo etanolu, w latach 2005-2007 całe stada tych ptaków rozbijały się o płoty, okna czy płyty z pleksi.
![](/media/lib/90/n-znajomi-02b9dca23e85b2fc29ae756bae35417d.jpg)
Im więcej znajomych, tym większe ciągoty do społecznej jazdy na gapę
9 sierpnia 2012, 12:43Prof. Kimberley Scharf z Uniwersytetu w Warwick odkryła, że im szersza sieć znajomych na serwisie społecznościowym, w tym większym stopniu ludzie polegają na innych, jeśli chodzi o rozpowszechnianie wiadomości o możliwości wsparcia akcji charytatywnej. Ekonomistka przypomina, że osoby wykorzystujące w ten sposób sytuację nazywa się free-riderami (od ang. free ride - jazda na gapę) i sugeruje, że tego typu zachowanie może się rozciągać również na dawanie.
![](/media/lib/138/n-nos-d42db93c9bebe9b5c62d9269cb216961.jpg)
Strach i obrzydzenie udzielają się przez zapach
6 listopada 2012, 13:07Ludzie mogą komunikować strach i obrzydzenie za pomocą zapachu potu. Pot pochodzący od osób przejawiających te emocje wywołuje takie same uczucia u wąchających.
![](/media/lib/96/n-koiplanety-32992a190131043b241c245570d3e75f.jpg)
Ryzykowna podróż na Marsa
2 stycznia 2013, 13:47Do długiej listy zagrożeń związanych z pobytem człowieka w przestrzeni kosmicznej doszło kolejne. Profesor M. Kerry O'Banion i jego zespół z Katedry Neurobiologii i Anatomii Wydziału Medycyny University of Rochester uważają, że promieniowanie kosmiczne może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera
![](/media/lib/109/n-zator-e0e5a3f11e6ab55a2c36173dbad48838.jpg)
Chore mumie
11 marca 2013, 12:38Największe z dotychczasowych badań na mumiach wykazały, że choroby układu krążenia towarzyszą ludzkości znacznie dłużej niż się powszechnie sądzi. Były one częścią życia Homo sapiens na długo zanim dotknęły ją takie plagi współczesności jak powszechne palenie tytoniu, niezdrowa dieta czy brak ruchu.
![](/media/lib/121/n-pizza-6185a7794f9aa07e3b65cd7b8443f366.jpg)
Po obejrzeniu filmu płyta wygląda i pachnie jak pizza
28 maja 2013, 06:28Brazylijska filia sieci Domino's Pizza nawiązała współpracę z agencją reklamową Artplan. Po burzy mózgów zaprojektowano termowrażliwy tusz do drukowania na nośnikach DVD. Gdy czarna na początku płyta podgrzewa się w odtwarzaczu, na awersie pokazuje się pizza, która rozsiewa wokół pobudzający kubki smakowe zapach.
![](/media/lib/87/n-388889060_6f8f435ec6-752cccf17890f6fc5ccec76d5666e29f.jpg)
Leczenie śmiertelnymi dawkami
1 sierpnia 2013, 12:02Uczeni z Wydziału Stomatologii University of Michigan przeprowadzili niezwykle interesujące badania, które mogą uratować życie wielu osobom chorującym na nowotwory. Obecnie znaczną część nowotworów można leczyć, pod warunkiem jednak wczesnego wykrycia i szybkiego rozpoczęcia odpowiedniej terapii
Śluz może się przydać w leczeniu chorób przewodu pokarmowego
27 września 2013, 12:11Badacze z Mount Sinai Hospital wykazali, że śluz pomaga organizmowi utrzymać równowagę - zapobiec stanowi zapalnemu i zmniejszyć problemy związane z alergią pokarmową. Amerykanie dywagują, że być może w przyszłości śluz będzie produkowany i podawany chorym, by pomóc im zwalczyć zapalenie i zwiększyć odporność. Tego typu terapię można by wdrożyć m.in. w nieswoistym zapaleniu jelit czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu
21 listopada 2013, 11:04Z największego przeprowadzonego dotychczas studium wynika, że u osób, które codziennie zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny jest w ciągu 30 lat o 20% niższe niż u osób, które w ogóle orzechów nie jedzą. O wynikach badań przeprowadzonych przez ekspertów z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women's Hospital oraz Harvard School of Public Health poinformowano na łamach New England Journal of Medicine.